„AZ ÚR CSENDES VIZEKHEZ VEZETTE ŐKET”

Képzőművészeti alkotás emlékeztet mostantól a csopaki Apáca strandon azokra, akik a Balatonban lelték halálukat az elmúlt időszakban.
A hatalmas terméskövet Kovács Zoltán ajánlotta fel, aki az 1970-es évek óta él a Balaton-parti településen. Elmondta, hogy az Alföldről származik, a vizet és a Balatont tiszteli, örül, hogy a régóta őrzött követ erre a nemes célra felajánlhatta.

Ifjabb Tislér Géza református lelkész beszédében kiemelte, hogy akkor jó egy emlékmű, amikor felhívja a figyelmet, elgondolkodtatja a szemlélőt. Jelen esetben is erről beszélhetünk, mert ez az egyedi alkotás a Balatonnál elgondolkoztat, hogy mennyien és hogyan vesztek a tóba az idők során, de ugyanakkor felhívja a figyelmet a Balaton veszélyeire, amivel a tó környékén élők tisztában vannak.

– Bizony jelen van a halál, az elmúlás és a tragédiák. 1800-tól átnéztem a református Domus Historit, 6-7 esetben írták bele, hogy csopaki-paloznaki lakosok a Balatonba vesztek. Például 1859 telén egy testvérpár fulladt vízbe, ebből a világból távoztak egy másik világba, a téli nádaratáskor. „Az Úr csendes vizekhez vezette őket” – zárta gondolatait Tislér Géza. Az ünnepet követően többen mécsest gyújtottak.

(forrás: veol.hu)

About Author

Oszd meg, ha tetszett:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ezek is tetszhetnek még

Iratkozz fel a Balatonneked hírlevélre!