Csobánc vára

Történelem, panoráma, túrahely

Egyszerre keresel fizikai kihívást, történelmi látnivalót és lélegzetelállító panorámát? Mutatjuk, melyik Balaton-felvidéki várat érdemes megtekintened!

Szerencsére a Balaton és környéke bővelkedik várromokban, s közöttük számos olyan van, amely szépen felújított, programokban, látnivalókban gazdag, és/vagy gyönyörű helyen áll.

Abból viszont már kevesebb, amely ötvözi a különböző természeti és az épített szépségeket, egyben remek túracélpont azoknak is, akik szívesen vesznek részt az átlagosnál komolyabb fizikai kihívásokban.

Bár Csobánc várára ráférne egy alapos ráncfelvarrás, a Csobánc hegyen található építmény együttes romjában is méltósággal emelkedik környezete felé, fantasztikus panorámát kínálva a meredek(ebb) sétálástól fáradt, de messze nem elgyötört utazónak.

Kicsit talán vonzó is kissé elhagyatott (elhanyagolt) mivolta, amely természetközelibb és turisztikai szempontból kevésbé elcsépelt célponttá teszi a várat.

Szóval mit kell tudni Csobáncról? Nem véletlenül használtuk a méltóságos jelzőt, a vár a 13. században épült és számos komoly eseményt, nagy csatát élt meg az évszázadok alatt.

Nem egyszer állt ellen a töröknek, sőt, volt olyan sikeres várfoglalás, amelyet innen indítottak. Csobánc szinte sosem volt modern és túlságosan erős erődítmény, ám elhelyezkedése és parancsnokai szinte bevehetetlenné tették.

A vár még a Rákóczi-szabadságharcban is fontos szerepet töltött be, a kurucok 1707-ben hősiesen védték meg a jelentős túlerővel rendelkező labanc támadókkal szemben.

A Csobánc-hegyet több irányból is meg lehet hódítani. A klasszikus útvonal Gyulakeszi felől „támadja” a várat, előnye, hogy útközben több érdekességgel, látnivalóval találkozhatunk, amíg felérünk a csúcsra. A déli út valamivel nehezebben járható, a táj, a környezet szépsége, az elénk táruló panoráma azonban mindenért kárpótol.

About Author

Oszd meg, ha tetszett:

Ezek is tetszhetnek még

Iratkozz fel a Balatonneked hírlevélre!