Csodafaültetvény Nagyberényben

Karbonklíma ültetvényt avattak a Somogy megyei Nagyberényben, ahol egy hektárnyi területen nevelnek smaragdfát, írja a sonline.hu.

A fa egyik fontos jellemzője, hogy más zöld növényekhez képest közel tízszeres a széndioxid megkötő képessége, ezért is az ültetvény karbonklíma elnevezése.

Steier József agrármérnök, nemzetközileg is elismert energetikus szakérő elmondta, a nem invazív hibrid fa jelentőségét abban látja, hogy telepítése hozzájárul a globális felmelegedés szinten tartásához, az elterjedésével pedig gazdasági alapokra lehet helyezni a klímavédelmet.

A  fa ugyanis nemcsak a széndioxidot szűri ki a levegőből, de legalább 27 féle felhasználási lehetőséget rejt. Kiváló biomassza alapanyag, a levelei proteinben gazdag takarmányként hasznosíthatók az állattenyésztésben, sőt a tápanyagdús levelek a gasztronómiában is megtalálhatják a helyüket.

A smaragdfa egy hónapon keresztül virágzik, a vanília illatú virágok pedig vonzzák a méheket, így méhlegelőként is hasznos. A szinte nyílegyenes törzsű fasorok közé konyhakerti növényeket is lehet ültetni, a tök például kifejezetten jól érzi magát a smaragdfák árnyékában.

A növény nagyon jó bútoralapanyagnak számít, a fája hordónak is alkalmas nem beszélve a fűtőértékéről, ami az akác kétszerese. A smaragdfa ökofa, amit a telepítést követő második, harmadik évtől locsolni sem kell, így önfenntartóvá válik.

About Author

Oszd meg, ha tetszett:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ezek is tetszhetnek még

Iratkozz fel a Balatonneked hírlevélre!