Országos kerámia és gobelin biennále nyílik a Balatoni Múzeumban

A tizenkettedik „Pelso” Országos Kerámia Gobelin Biennálé nyílik meg szombaton Keszthelyen, a Balatoni Múzeumban.

A kiállítás tematikája, a „Navigare necesse est.” (Evezni muszáj) kifejezés gazdag inspirációt adott az alkotóknak – mondta el az MTI-nek Gopcsa Katalin művészettörténész.

A jelmondat Cnaeus Pompeius Magnus (Kr. előtt 106 – Kr. előtt 48) római hadvezér hajósaihoz intézett tanácsának (Navigare necesse est, vivere non est necesse, magyarul Hajózni muszáj, élni nem) részlete – ismertette Gocsa Katalin.

Kiemelte, hogy a mottóként szolgáló mondatrészlet a keramikus- és textilművészek számára nemcsak a hajózást jelentette, hanem alkotásaikban a hajózáshoz kapcsolható életérzésre és jelenségekre is asszociáltak: a vízre és a víztükörre, a tükröződésre és a fényre, a partra, az apályra és a dagályra. Kutatásokat végeztek, hogy a római civilizációban milyen szerepe volt a tengeri és a folyami hajózásnak, milyenek evezőket, vitorlákat használtak.

A művészettörténész szerint a sokszínűségtől vált gazdaggá, érdekessé és izgalmassá a tárlat.

A biennálén 57 művész csaknem 70 alkotása lesz látható. A keramikusok munkái közt faliképek, tálak és bárkák jelennek meg, vékony porcelánvitorlákkal és ragasztott síküvegekkel készítettek változatos kerámiahajókat.

A textilesek alkotásai közt klasszikus és sokféle kísérleti munkák is szerepelnek. A hagyomány miatt a biennálé címe (kerámia és gobelin) megmaradt, viszont a műfaji korlátok már kevésbé kötöttek, mint a seregszemle alapításakor – jelezte.

Hozzáfűzte: az alkotók műfajban és anyagban is szabadon kísérletezhetnek. A kiállításon többek közt megtalálhatók a lyukasztott, festett, applikált, ragasztott papírképek és vegyes-technikával készült munkák is.

Az 1997-ben indult kiállítássorozat „hívószava” Müller Róbert, a biennálé alapítójának kezdeményezésére a régi római civilizációból eredő kincsen, a Seuso-tálon olvasható felirat: Pelso, a Balaton latin neve. A biennálésorozat emblémája a 4-5. századból származó kincs – a vadászjelenettel díszített, egyetlen vastag, öntött ezüstlapból készült tál – rajza.

A XII. „PELSO” Országos Kerámia és Gobelin Biennálé szeptember 14-ig tekinthető meg a Balatoni Múzeumban.

(MTI, borítókép: Balatoni Múzeum)

About Author

Oszd meg, ha tetszett:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ezek is tetszhetnek még

Iratkozz fel a Balatonneked hírlevélre!