Sümegen rendezik az országos pálinkaversenyt

A Pálinka Nemzeti Tanács a 2019. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyét Sümegen rendezi meg május 20-22 között a Hotel Kapitányban.

Mihályi László a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke elmondta, hogy az idén 331 tételt neveztek az Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyre. Hozzátette, hogy a rendezvény célja, hogy a pálinkának, mint hazánk nemzeti italának a hitele és ismertsége egy ilyen a magas színvonalú hazai országos rendezvény révén is erősödjön.

Béli Géza a Pálinka Nemzeti Tanácsa szakmai vezetője  elmondta, hogy a PNT elhatározása szerint a versenyt, vagyis az ország pálinkáinak érzékszervi bírálatát minden évben vidéken rendezik meg. Úgy fogalmazott, hogy Sümeg ideális helyszínnek számít, ugyanis a Pannon táj szívének kultúrája, történelme, hagyományai, a turizmusban betöltött szerepe mind-mind egy különleges találkozást jelenthetnek a magyar nemzet kincse a pálinka és a fogyasztók között. Elmondta, hogy a gyümölcsök széles spektrumát nevezték a versenyre, almákat, körtéket, birseket, kajszikat, szilvákat, a vad és ágyas tételeket, szőlőket és a bogyós gyümölcsűeket is, de bemutatkoznak a különleges törkölyök, kadarkák, a kékfrankosok, valamint a shiraz szőlő is.

Béli Géza azt is kifejtette, hogy ez az egyetlen pálinka verseny, amelyen csak és kizárólag szakértő zsűritagok minősíthetik a benevezett kereskedelmi tételeket. Az érzékszervi bírálók Pálinka Bíráló Bizottságba történő bekerülése objektív kiválasztás után történik. Minden erre a versenyre jelentkező minősítőnek kétnapos tréningen kellett részt vennie, ahol számot adtak a gyümölcsfajták ismeretéből, az érzékszerveik bírálat közbeni működéséről, a minták tulajdonságai közötti különbségek felismeréséből. Hozzátette, idén a 80 jelentkezett bírálóból 23-an kerülhettek be a verseny bíráló bizottságba. Ők mindannyian nagyon magas szinten teljesítették a verseny bíráló kiválasztási szabályzatában előírt és elvárt követelményeket.

Királyházi Magdolna, a Sümegi Pálinka üzemvezetője elmondta, hogy a tavalyi évben ő maga is elvégezte a pálinka érzékszervi bíráló képzést, idén pedig jó minősítést szerezett, mint bíráló az országos pálinkaverseny előtti tréningen, így őt is felkérték az érétkelő bizottság tagjai közé.

Hozzátette, hogy a sümegi pálinkáknak az idei lesz az első versenye, és bízik benne, hogy olyan eredményeket érnek majd el, amelyekkel hozzá tudnak járulni a rendező város és a pálinka jó híréhez.

(forrás: veol.hu, borítókép: palinkanemzetitanacs.hu)

About Author

Oszd meg, ha tetszett:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ezek is tetszhetnek még

Iratkozz fel a Balatonneked hírlevélre!