Húsvéti óriástojások és csodálatos tojásfa Kéthelyen

2015-ben kezdték el húsvéti díszítést Kéthely központjában. Első évben közel 1200 db tojás gyűlt össze, amit fára akasztottak és egy 1,5m-es óriás tojást helyeztek ki. 2016-ban a fára elhelyezett tojásoknál célul tűzték ki a falu lakosságának a számát, kb. 2300 db-ot, amit sikerült túlszárnyalni, hisz akkor több, mint 3000 db volt a fán. 


2016-ban négy darab új, 1,5 m-es tojást faragtak az önkormányzat dolgozói, melyeket a Kéthelyi Általános Iskola, a Napközi Otthonos Óvoda, a Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthona, valamint Erős Nikoletta és Molnár Balázs polgármester közösen festettek ki.
2017-ben egy óriástojással növekedett a dekoráció, valamint Bódis Józsefné és Bódis József által készített három fa nyuszival. A rollerozó kisnyulat és a kerékpározó nagy nyulat Vancsó Mihály készítette.
Tavalyi évben megkerestek minden Somogy megyei önkormányzatot, hogy küldjenek el egy tojást a településükön jellemző mintával és a település nevével. A cél az volt, hogy a megyét, Somogyországot népszerűsítsék és ezzel elkészüljön a megye tojásfája. Gyönyörű alkotások jöttek, melyek a fa magasabb pontjain láthatók.
Az óriástojás magassága 260 cm. Elkészítését nagyrészt Molnár Balázs végezte, de nagyon sokat segítettek önkéntesek is. A tojást 4 nap alatt készítették el, súlya összesen körülbelül 325 kg és 8,2 m3 polisztirolt használtak fel hozzá, valamint 125 kg vakoló anyagot.
A gyönyörű mintát a helyi általános iskola rajztanára és tanulói készítették,  a tojás egyik felén egy népi motívum, míg a másik felén Magyarország címere alatt Kéthely címere található.


A díszítés része egy óriáskosár és tyúkanyó, valamint egy lovasszekér is. Előbbit Molnár Balázs, utóbbit Harangozó Veronika készítette, a szekeret Schmidt László ajánlotta fel.


A tojások száma 2018-ban elérte a 7.000 db-ot, idén pedig megközelíti a 9.000 db-ot.
2018-ban egy nagy nyúl készült el. Ezt a nyulat szerették volna minél több természetes anyagból megcsinálni. A nyúl egy vasvázból áll, melyet Kovács József és Kovács Zsolt készített el, majd ez szénával lett beborítva, amit Bartis László ajánlott fel. A vasvázhoz már a félkész formánál is több, mint 100m acél huzalt használtak fel, aminek a súlya már így meghaladja 250 kg-ot. 


Az idei évben kicsit másabb jellegű újítással készülnek. Hétvégente „élő” nyulak fognak sétálni a faluba látogatók között, valamint egy kis ajándékbolt is lesz. Az eladott apróságokból befolyt összeget rászoruló gyermekeknek szeretnék felajánlani, egy kirándulásra szeretnék elvinni őket.
Az idei évben a dekoráció április végéig lesz látható a település központjában.

(forrás: facebook)

About Author

Oszd meg, ha tetszett:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ezek is tetszhetnek még

Iratkozz fel a Balatonneked hírlevélre!