Nagy Sándor a grafika és az üvegablak kartonok mestere

Nagy Sándor magyar festő és grafikus (1869–1950).


A magyar szecesszió központi iskolájaként létrejött, 1901-től 1921-ig működött gödöllői művésztelep egyik alapítója Körösfői-Kriesch Aladárral együtt. A csoportra a preraffaelitizmus, tolsztojánizmus hatott, központban a kereszténység otthon-, szeretet- és család eszméje.


Az előadáson a Veszprém megyében, Németbányán 1869-ben született nagyszerű alkotó, Nagy Sándor festő-, és üvegművész grafikus és textilművész életművével, legjelentősebb munkáival ismerkedhetnek meg az előadást meghallgatók Körösfői Kriesch Aladár unokája, Kriesch György eladásában.


A hihetetlenül gazdag életpálya egyik legismertebb alkotása, a magyar szecesszió legjelentősebb építészeti, képző- és iparművészeti együttese, a tízes években létesített marosvásárhelyi Kultúrpalota, melynek a kialakításában, Körösfői-Kriesch Aladár és Nagy Sándor meghatározó szerepet játszott. A „Magyarság háza” (Ady Endre) programja nemzeti értékeink újrafogalmazására, a népművészet formakincsének újszerű feldolgozásága adott módot.

Az alkotók témáikat a székely mondavilágból merítették. Nagy Sándor és Thoroczkai-Wigand Ede székely népballadákat fogalmazott újjá a tükörterem üvegablakain. Nagy Sándor az általa tervezett négy üvegablakon Júlin szép leány, Kádár Kata, Szép Salamon Sára és Budai llona történetét dolgozta fel 3-3 képben.

https://www.facebook.com/events/758071578886122/?ref=newsfeed

Vászoly, Faluszin 18:00

About Author

Oszd meg, ha tetszett:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ezek is tetszhetnek még

Iratkozz fel a Balatonneked hírlevélre!