Cseh Tamásra emlékeztek a Kőfeszten

Az első alkalommal megrendezett Kőfeszt fesztivál nulladik napján a tíz éve elhunyt Cseh Tamásra emlékeztek családtagjai, egykori barátai, ismerősei.

A Határtalan Hangok Alapítvány Cseh Tamás Kossuth-díjas előadóművészt idézte több esemény keretében is a Kővágóörsi Művészeti Napok nyitóprogramjain. A település közterei, udvarai, a kultúrház adott helyet a programoknak, a résztvevőknek a kapolcsi fesztivál első éveit idéző hangulatban.

Cseh Tamás-emlékfát ültettek és pihenőpadot helyeztek el a Kernács-háznál, majd Kerner Gábor építésszel mindenki felidézhette a 80-as években működtetett népfőiskolát. Nép- és katonadalokkal érkezett a Tiszta Forrás Zenekar, Kátai Zoltán kobozon játszott.

A Cseh Tamás Archívum Cseh Tamásról és a káli-medencei barátairól szóló képek kiállítását Kerner Gábor nyitotta meg. Mint emlékezett, ezek a képek Tamásról készültek még akkor, amikor még nem tudtuk, mi az a szelfi.

– Vagy mégis? Hívhatjuk szembenézésnek? Nézem a képeket és ízlelgetem az emlékeket. Szembenézek velük és szembenézek önmagunkkal, hiszen a felvételek nemcsak Tamásról, hanem egy korszakról, egy generáció­ról szólnak. A képeken nincs beállítás, modorosság, a csak az életünk felejthetetlen pillanatairól szól. Az ember jelenik meg a képen rivaldák nélkül, a hétköznapok, a barátság, szerelem, érzékenység.

A sok kép dráma is egyben, az elmúlás drámája. Foghíjas a generáció, hányan hiányoznak már közülük! De félre a búval, örüljünk, hogy újra összejöttünk és láthatjuk egymást, hisz élnek a fényképek. Csináljunk egy szelfit a találkozásunk örömére – mondta Kerner Gábor a népes hallgatóságnak, amelyben ott voltak Cseh Tamás családtagjai, barátai is.

Később újabb kiállítás nyílt Cseh Tamás grafikáiból, majd Dresch Mihály és Borbély Mihály kvartettje játszott, és táncház, filmvetítés várt mindenkire. Pénteken Somogyi Győző kiállítása nyílt, koncertet adott az AMG trió, a Vodku fiai, ma játszik a Magyarhang zenekar, a Doubled Bass Project, Pély Barna.

Amint azt lapunknak a fesztivál főszervezője, Csúri Ákos elmondta, az eseménysorozattal a vidék egykori pezsgő kulturális életét szeretnék visszahozni a településre, de szándékuk szerint később már az egész medencébe, hogy segítse, támogassa a Veszprém 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektet. Ingyenes, de magas szintű produkciókkal támogatnák a szelíd turizmust, kiállításokat, színházi előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket, népzenét és esténként táncházat kínálnak az érdeklődőknek vasárnap estig. – írja a veol.hu.

(borítókép: facebook)

 

Oszd meg, ha tetszett:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ezek is tetszhetnek még

Munkalehetőség egy csodás helyen

A Balaton két legszebb panorámájú vendéglátóhelye, az Echo Étterem és az Apátsági Rege Cukrászda bővíti csapatát Tihany szívében, szezonális vagy éves munkaviszonnyal!
🤎FELSZOLGÁLÓ, PULTOS
🤎SZAKÁCS, STREET FOOD SZAKÁCS
🤎 FAGYLALT ELADÓ
Amennyiben fiatalos lendülettel bírsz, fontos a szakmai környezet és fejlődés, szereted a “panorámát”, a baráti-családi légkört, a vendéget bárhol és bármikor, tiszteled a munkád, megbízhatónak tartanak és ezek után magadra ismertél, akkor kérünk, küldd el nekünk fényképes önéletrajzod, várjuk az info@hellotihany.hu e-mail címre! 🙂
Az álláshoz tartozó elvárások:
-angol nyelv kommunikációs szinten (felszolgáló)
-szakmai tapasztalat!
-vendéglátás szeretése!
-önálló, tiszta munkavégzés
-teherbírás
-jó kommunikációs készség
-jókedv
Az állás betöltéséhez előnyt jelent:
-több idegen nyelv ismerete
-borok ismerete
-barista gyakorlat (pult)
-egyéni szállás
Amit kínálunk:
-fiatalos, lendületes, szakmailag felkészült, erős, segítőkész, munkát szerető csapat!
-káprázatos környezet, Tihany szívében, a Balaton felett
-éves vagy szezonális munkaviszony
-munkaidő megbeszélés szerint
-kiemelkedő fizetés
-szakmai fejlődési lehetőségek, tréningek!
-jól felszerelt, modern munkakörnyezet
-igényes szállás
-biztos, szerethető munkahely
-azonnali kezdési lehetőség, akár éves munkaviszony!
-cégcsoporton belül jelentős kedvezmény!
-munkahelyi étkezés
-Jó hangulat, jó kedv!
Jelentkezésed fényképes önéletrajzzal az info@hellotihany.hu e-mail címre várjuk!
#álláshirdetés #álláslehetőség #felszolgáló #pultos #vendéglátás #balaton #tihany

Teljes cikk »

Iratkozz fel a Balatonneked hírlevélre!