Lekvárfesztivál és Löködönc volt Látrányban

A helyi gyümölcsökről, illetve az azokból készült lekvárról szólt minden a VI. Látrányi Lekvárfesztiválon.

A fánk és palacsinta szinte elképzelhetetlen lekvár nélkül. Látrányban is így tartják, sőt, többféle lekvárral igyekeztek elvarázsolni a vendégeket szombaton.

A sárgabarack komoly vitákat válthat ki a legjobb házasságban is: míg a férj pálinkát főzne a termésből, a feleség biztosan a lekvár mellett tenné le a voksát. Látrányban az asszonyok érezhetik erőfölényben magukat, mert nem pálinka, hanem lekvárfesztivált rendeznek immáron hat éve a helyben is termesztett gyümölcs köré.

– Szerettünk volna valamiben kitűnni, egy arculatot adni Látránynak-mondta Pappné Martinka Eszter, a település alpolgármestere. -Az idei már a hatodik lekvárfesztivál, amelynek sikere a helyiek kezében van, akik még egy lekvárdát is nyitottak, ahol látványfőzést tartottak.

A lekvárfesztivált több kísérőprogram is színesítette, amelyek között különböző történelmi korok harcászati bemutatójából kaphattak ízelítőt az érdeklődők. A sós ízek kedvelőit pörköltre várták, ám a főzőverseny felől is ínycsiklandó illatok szálltak. Dalárdapörkölt, vadászpörkölt, bogdányi aprópecsenye és zsiványragu is készült a sertéscombból, ami a főzőverseny alapanyag kiírását jelentette.

Látrányi Löködönc néven terepfutó versenyt rendeztek a hétvégén a Látrányi Gyümölcs és Lekvárfesztivál keretében, hiszen a lekvárevés nem kevés kalória-bevitelt jelent, ezért érdemes lemozogni pluszt.

(sonline.hu)

About Author

Oszd meg, ha tetszett:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ezek is tetszhetnek még

Iratkozz fel a Balatonneked hírlevélre!