Megkezdődött a Balatoni Hal- és Borünnep

A június 7-10. között zajló gasztro fesztiválhoz különböző rendezvényekkel idén is csatlakozik Tihany, Csopak és Paloznak is.

A sétányon álló pavilonokba ezúttal is kitelepültek a helyi borászok, minden nap borbemutatók, borvásár, balatoni halak kóstolója várja az érdeklődőket.

A borok mellé balatoni hal dukál, a pontyok és süllők mellett idén tiszafüredi halételeket is lehet kóstolni a sétányon.

Mutatjuk az esemény teljes programját:

JÚNIUS 8. SZOMBAT

TAGORE SÉTÁNY

10.00–23.00 Borbemutató és borvásár

Balatoni és tiszafüredi halak kóstolója

 

TAGORE SÉTÁNY – BODORKA LÁTÓGATÓKÖZPONT ELŐTT

8.00-11.00 Gyermekhorgászverseny a Balatonfüredi Horgász Egyesület szervezésében

A versenyre két korcsoportban: 0-9 éves korig és 10-14 éves korig jelentkezhetnek, akik 2019-ben tizennegyedik életévüket még nem töltötték be. Nevezés a helyszínen 7.30-8.00 óra között, vagy e-mailben (info@bfuredihe.hu). Nevezési díj NINCS. Balatonra érvényes horgászjegy szükséges. Az értékelés a fogott zsákmány összsúlya alapján történik. Mindkét korcsoportban az első három helyezett serleg, érem és tárgyjutalomban részesül. Eredményhirdetés és díjkiosztó közvetlenül a mérlegelés és értékelés után a színpadon, várhatóan 11.45 órától.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Balatonfüredi Horgász Egyesület támogatásával. Információ: www.bfuredihe.hu

 

JÓKAI MÓR EMLÉKHÁZ

10.30 MúzeumSéta – Az emlékház megtekintése Jókai Mór nyomában tematikus sétával kombinálva

Jegyár: 3900 Ft/fő

Regisztráció: balaton.guide@gmail.com, +36 (30) 727-7162

Csoportos jegyár (10 fő felett): 2000 Ft/fő Regisztráció: seta@furedkult.hu,

 

TAGORE SÉTÁNY KISSZÍNPAD

10.00 Kifli zenekar

A Kifli zenekart az Alma együttes négy korábbi tagja alapította 2018- ban. A hosszú évek közös muzsikálása a tagokat csapattá és barátokká kovácsolta. Annak ellenére, hogy egymástól gyökeresen eltérő zenei világból érkeztek, az együtt létrehozott színes, vidám hangzás kicsik és nagyok kedvence lett. Ezért magától értetődő volt, hogy a megszokott hangzásvilág egy új zenekar égisze alatt halad tovább. Az új zenekart a tagok Kiflinek nevezték el. A kifli ideális választás, hiszen lehet édes vagy sós, tejes vagy vajas, mákos vagy diós, pont ahogyan a zene is … vidám és változatos.

 

TAGORE SÉTÁNY

17.00-20.00 Donga játékpark „Bor-Balaton-Játék”

Régi badacsonyi boroshordók újragondolva.  A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a tó halaival, madaraival, védett állataival, a Balaton-felvidék különleges helyeivel, régi váraival, a Kék Szalag útvonalával vagy a balatoni hajózás legszebb, patinás hajóival.

 

TAGORE SÉTÁNY NAGYSZÍNPAD

17.30 Gasztro beszélgetős műsor Havas Dórával, a Lila füge gasztrobloggerével, Dúzsi Tamás és Gyukli Krisztián borászok részvételével

 

TAGORE SÉTÁNY NAGYSZÍNPAD

18.30 Zűrös Banda

A Zűrös Banda zenéjében a magyar és balkáni zenei hagyományok mellett a jazz és a modern tánczenék kapaszkodnak össze. Ebből a különböző kultúrákat és zenei stílusokat magába foglaló elegyből alakul ki a Zűrös Bandát jellemző egyéni zenei arculat. 
Első lemezük a Fonó Budai Zeneház gondozásában jelent meg 2015 szeptemberében.A megjelenés után szinte azonnal, igen erős nemzetközi mezőnyben felkerült a világ legrangosabb világzenei toplistájának, a World Music ChartsEurope-nak (WMCE) legjobb albumai közé.
Az együttes a magyar világzenei színtér jól ismert zenekarainak tagjaiból verbuválódott.

 

TAGORE SÉTÁNY NAGYSZÍNPAD

20.30 JUMPING MATT AND HIS COMBO

Pribojszki Mátyás – az egyik legismertebb hazai és európai szinten is jegyzett, elismert szájharmonikás, aki szólóban, különböző formációival, valamint zenekarával a Pribojszki Mátyás Band-del  már keresztül-kasul bejárta Európát több, mint 30 országban koncertezett és itthon is alig akad olyan klub vagy fesztivál, ahol ne lépett volna fel a csapat.

A “JUMPING MATT AND HIS COMBO” név utal a frontember becenevére, valamint a zenekar egyedi zenei stílusára, ami egészen sajátos, szűk műfaji keretek közé nehezen szorítható, alapvetően vidám, improvizációkkal teli igényes blues zene, boogie-woogie és rock and roll elemekkel, mindez finoman megspékelve soul és funky érzésekkel.

 

JÚNIUS 9. VASÁRNAP

TAGORE SÉTÁNY

10.00–23.00 Borbemutató és borvásár

Balatoni és tiszafüredi halak kóstolója

 

VASZARY GALÉRIA KERT

15.00 Reformkori Séta a galéria kertjéből indulva

Jegyár: 2000 Ft/fő (jegyvétel a galéria jegypénztárában)

Regisztráció: balaton.guide@gmail.com, +36 (30) 727-7162

Csoportos regisztráció, jegyinformáció: seta@furedkult.hu

 

TAGORE SÉTÁNY NAGYSZÍNPAD

16.00 Gasztro beszélgetős műsor Koch Csaba és Figula János borászok részvételével

 

PIROS TEMPLOM

17.00-18.00 WINGS Szent Efrém Férfikar koncertje

A klasszikus zene sokak számára elavult jelenséggé vált, amit kevesen értenek és talán még

kevesebben élveznek. A Szent Efrém Férfikarban feltett célunk, hogy rácáfoljunk erre az

elgondolásra. Akár mély tónusú ortodox zenét, akár hajlékony mediterrán bizánci dallamokat, akár

játékos Bartók feldolgozásokat, akár veretes Liszt-himnuszokat, vagy éppen világslágereket

éneklünk, mindig egy cél lebeg a szemünk előtt: amit csinálunk az legyen jó! Legyen jó énekelni –

és legalább annyira jó hallgatni. A Szent Efrém Férfikar egy szellemi műhely, ahol egymás

személyiségéből, hangi adottságaiból és a sokféleségünkből táplálkozunk. Úgy gondoljuk, hogy

sem a klasszikusokat sem a moderneket nem érteni kell. Bőven elég hallgatni – és élvezni!

 

A Szent Efrém Férfikar 2019-ben megjelent “Wings” című lemeze egy kontinenseken átívelő

szakrális zenei utazás, amiben megfér egymás mellett az észak-amerikai gospel és a sotho nyelvű

vagy a hindi vallásos ének.

Jegyár: 2000 Ft/fő, Nyugdíjas/Diák: 1000 Ft/fő

 

TAGORE SÉTÁNY NAGYSZÍNPAD

18.30 Cimbaliband Folk Quartet

Kilenc nagylemez után is töretlenül száguld a Cimbaliband cimbalom meghajtásos tandembiciklije. A Cimbaliband zenéjében a kelet-európai életérzés keveredik a népzenével és a közönség által kedvelt modern zenei stílusokkal, A banda tagjainak jelentős népzenész múltja van, így a Cimbaliband „boszorkánykonyhájában” a gyökerektől merített autentikus zenéből kiindulva készülnek a fogások. A zenei csemegéket pedig úgy tálalják elénk, hogy a dalok alapját egy igen különleges hangszer, a cimbalom alkotja, megfűszerezve egy kis jazz-zel, latin zenével, balkáni ritmusokkal. Nem véletlenül emlegetik a zenei szaklapok a gödöllői születésű Unger Balázst a „cimbalom Chuck Berry-je”-ként!

 

TAGORE SÉTÁNY NAGYSZÍNPAD

20.30 Hot Jazz Band

A Hot Jazz Band-et már nem kell bemutatni a közönségnek. A harminchárom éves fennállását ünneplő zenekar leginkább a korai jazz és a két világháború közötti magyar könnyűzenei termés Karády, Kabos, Jávor, Latabár filmek zenéinek korhű megszólaltatóiként ismer és szeret a hazai hallgatóság. 

 

JÚNIUS 10. HÉTFŐ

TAGORE SÉTÁNY

10.00–23.00 Borbemutató és borvásár

Balatoni és tiszafüredi halak kóstolója

 

VASZARY GALÉRIA KERT

10.00 Májusfa-kitáncolás

A Balatonfüred Néptánc Együttes és a Koloska Senior Néptáncegyüttes közreműködésével, amelyen minden érdeklődő részt vehet.

 

16.00 „Tarka-bárka” interaktív játéktér, családi program

A játékok segítségével a kisebb gyerekek elsősorban a Balaton élővilágával, állatokkal és növényekkel ismerkedhetnek meg. A nagyobbaknak szóló logikai és ismeretterjesztő játékok mellett a kicsiknek is készülünk „halas” játékokkal.

 

TAGORE SÉTÁNY NAGYSZÍNPAD

17.00 Cimbora Együttes koncertje

Cimbora Együttes tíz éve alakult Korhecz Imola vezetésével. A névválasztás nem véletlen, hiszen a formáció szorosan kapcsolódik a legendás Cimbora című televíziós műsor szellemiségéhez, amelynek fő célja a művészetek útján való barátkozás, cimborálás (volt). Ezt a mottót tűzte ki zászlajára a ma is élő cimbora-klubhálózat, amelynek a Cimbora Együttes is aktív tagja. A zenekar Legyél a cimboránk! című interaktív verskoncertjein a gyerekek segítségével keresi elveszett cimboráját, majd a közös játék, tánc, éneklés és versmondás során meg is találja, mivel a közönség soraiban barátokra, cimborákra talál.

19.00 Bognár Szilvia Sextet
Bognár Szilvia új világzenei formációjának repertoárjában magyar, cigány, bolgár és görög dalok szólalnak meg egy szokványosnak nem nevezhető felállással, illetve hangszerelésben, hiszen a műsorban három világ – a népzene, a jazz és az észak-indiai klasszikus zene – találkozik. Az alapvetően akusztikus hangzásvilágot és a hagyományos előadásmód természetességét megőrizve, biztonsággal eveznek az eltérő zenei stílusok és a hagyományos dallamok bábelien sokszínű folyamán.

20.30 Füred Dixieland Band

Sztárfellépő: Szolnoki Péter

A zenekar 2017-ben alakult az autentikus dixieland-swing hagyományait követve, amely egy zenei időutazás formájában bemutatja a 20-as 30-as 40-es évek Amerikájának korhű irányzatát. Elhivatottságuknak érezik, hogy tovább vigyék a korszak kiválóságainak: Louis Armstrong, Benny Goodman, Glenn Miller, Ella Fitzgerald, Lionel Hampton legismertebb és legtöbbet játszott dalait és feldolgozzák a kevésbé ismert, ámde kiemelkedően virtuóz szerzeményeket is.

(képek: balatonfured.hu)

 

About Author

Oszd meg, ha tetszett:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ezek is tetszhetnek még

Iratkozz fel a Balatonneked hírlevélre!