Bemutatták a Keszthelyi Múzeumban a pincében talált, felbecsülhetetlen értékű kincseket

Egy keszthelyi belvárosi ház pincéjéből került elő 5 befőttes üveg, tele csodás kincsekkel.

A gyűjtemény első vizsgálata alapján kiderült, hogy a talál érmék és ékszerek első darabjai az  időszámításunk előtt 200-300 körüli időszakban készültek, a Legújabb darabok pedig az 1940-es évekből származhatnak. Redő Ferenc régész, numizmata elmondta, hogy a kincs legnagyobb része császárkori, tehát Krisztus születésétől az ötödik század elejéig tartó korból való.

Az érmegyűjtemény nagy része a Kárpát-medencéből származik, de a most megtalált kincsek között vannak német, olasz, spanyol, portugál, angliai, orosz pénzek és a ’20-as évekből való szovjet veretek, sőt japán, kínai és arab darabok is.

A kollekció a valószínűleg a keszthelyi Pollák és Rosenberg családé lehetett. Pollák Ferenc üvegkereskedő lánya, Teréz dr. Rosenberg Samuval lépett házasságra – a körorvos neve egy karikagyűrűn olvasható. A tárgyakat tulajdonosaik nagy valószínűséggel a keszthelyi zsidóság deportálása előtt rejthették el.

Ha sikerül a fellelt ékszerek, érmék tulajdonjogát tisztázni, ezt a páratlanul értékes gyűjteményt szeretnék bemutathatóvá tenni a nagyközönség számára is.

(borítókép: Varga György, MTI)

About Author

Oszd meg, ha tetszett:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ezek is tetszhetnek még

Iratkozz fel a Balatonneked hírlevélre!