Badacsonyi rózsakő és egy balaton­akali merlot kapta a Veszprém Megye Bora kitüntető címet

A fehérborok között a Mezőssy Bormanufaktúra tétele, míg a vörösboroknál a Fodor Pincészet nedűje végzett az élen a Veszprém Megye Bora versenyen.

A zsűri által legjobbnak ítélt nedűk elnyerték a Veszprém Megye Bora kitüntető megnevezés használatának jogát, termelőik egyedi oklevelet kaptak. A kiválasztott nedűk a két szervezet protokollcélokra használt hivatalos borai lesznek a következő évben.

Takács Szabolcs elmondta, folyamatosan emelkedik a versenyre jelentkezők száma, idén csaknem harminc borászat nevezett. Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, a megye négy borvidékén több mint ötezer hektáron termelnek szőlőt.

A fehérborok között id. Mezőssy Zoltán Badacsonylábdihegyen termelt rózsakő bora végzett az élen. A borász elmondta, a kéknyelű és a budai zöld keresztezéséből létrejött fajta különleges ízvilágában a vulkáni talaj is megjelenik. A szüret után irányított, hűtött erjesztést végeztek, hogy megmaradjanak az íz- és aromaanyagok, majd finomseprőn érlelték a nedűt.

A korábbi kiírásokon kétszer elnyerte a legjobb fehérbor címet a Fodor Pincészet, amelynek ezúttal 2016-os évjáratú merlot-ja kapta az elismerést. Fodor Gyula borász elmondta, a szőlő a balatonakali Les-hegyen termett. A szőlőt hagyományos módon dolgozták fel, majd hat hónapig érlelték a bort barrique jellegű fahordóban. – írja a veol.hu

(borítókép: vehir.hu)

About Author

Oszd meg, ha tetszett:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ezek is tetszhetnek még

Iratkozz fel a Balatonneked hírlevélre!