Ismét Veterán autók Balatonfüreden

Ipari remekek, az utakról már rég eltűnt gyönyörű autók kiállítását rendezik meg május első hétvégéjén, a Tagore sétányon. Hazai és külföldi gyűjtők jóvoltából több mint ötven különleges és egyedi összeszerelésű, muzeális értékű autót láthatnak az érdeklődők az immár hatodik alkalommal megrendezendő Concours d’Elegance rendezvényen.

Több mint ötven különleges, gyönyörű vagy éppen meghökkentő oldtimer a Tagore sétányon. Magyar, szlovák, szlovén, cseh, román, bolgár, osztrák és holland gyűjteményekből érkeznek az autók.
A kiállított járművek között megtalálhatóak lesznek a vasfüggöny mögötti autóipar remekei, a 30-as évek gengszterautói az Egyesült Államokból, méregdrága brit sportkocsik, olasz gyöngyszemek és persze a nagy, klasszikus márkák is.

A rangidős ezúttal egy 1904-es, alig 20 lóerős túrakocsi Aster, amely az autózás hajnalának egyik kulcsfontosságú autója volt a 20. század elején. Nem sokkal marad el tőle az 1907-ben gyártott Lorraine-Dietrich.

A háromnapos program egy hagyományosnak mondható Győrből induló kergetőzéssel indul május 3-án, pénteken délután. A járművek a Tagore sétányra 16 óra körül futnak be, a szépségverseny pedig május 4-én, szombat reggel kezdődik. A VI. Balatonfüred Concours d’Elegance díjátadója vasárnap dél körül kezdődik a sétányon felállított vörös szőnyegen, majd az autók tiszteletkört tesznek a városban.

A Concours d’Elegance története egészen a 17. századi francia arisztokraták világához vezethető vissza, akik a nyári hétvégéken felvonultatták lovas kocsijukat Párizs parkjaiban. A ’20-as, ’30-as évek Magyarországán is közkedvelt eseményeknek számítottak az efféle mustrák, amelyeket először a Margitszigeten, majd a lóversenypályán rendeztek meg. Itt a „legelegánsabb pesti nők és autók” gyűltek össze, a hölgyek a rendezvényre külön ruhakölteményekkel készültek, az urak nemegyszer egyedi, különleges karosszériát rendeltek autójuknak. Időközben a technika ugyan fejlődött, a szándék marad, ezt a hagyományt folytatja a Balatonfüred Concours d’Elegance.

(forrás: balatonfured.hu, kép: pixabay)

About Author

Oszd meg, ha tetszett:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ezek is tetszhetnek még

Iratkozz fel a Balatonneked hírlevélre!