29. Paloznaki borverseny

A községben nagy hagyománya van, hogy a helyi és környékbeli borosgazdák és pincészetek megmérettetik boraikat. Idén hatvanöt bormintát nevezett harminchét termelő a versenyre. Ezúttal is az olaszrizling volt a sláger 31 mintával, de a versenyen még volt tramini, cabernet sauvignon, chardonnay, ottonel muskotály, zenit, szürkebarát és cserszegi fűszeres. Divatos mostanában a rozé, melyből hat mintát adtak le a termelők.

Englert Dezső zsűrielnök örült, hogy kiváló minőségű borokat bírálhattak, az arany és ezüst minősítések a minták több mint felét tették ki. – Jól kezelt, tiszta, tükrös borok voltak. A színük is nagyon szép, sok zöldessárga nedűt kóstolhattunk. Nem voltak savasak a borok, a gazdák évről évre egyre jobb minőségű nedűket készítenek, és megfogadják a tanácsainkat. Mindehhez hozzájárul az is, hogy ősztől tavaszig működik a Paloznaki Borklub, ahol hasznos tanácsokat kapnak a tagok. Arra még felhívtam a gazdák figyelmét, hogy használjanak faélesztőt az erjesztés beindításához.

Az elmúlt két évben a cserszegi fűszeres dominált az aranyérmes borok között, idén viszont az olaszrizlingek voltak túlsúlyban. Jövőre harmincadszor szervezi meg az önkormányzat a borversenyt. Paloznak büszke rá, hogy a környéken több ilyen nagy hagyományú és múltú borverseny nincs.

(forrás: veol.hu)

About Author

Oszd meg, ha tetszett:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ezek is tetszhetnek még

Iratkozz fel a Balatonneked hírlevélre!