Zirc – A 40 éves büszke város történelmi és kulturális gazdagsága

Zirc, ez a gyönyörű település a Bakony szívében, idén ünnepli várossá nyilvánításának 40. évfordulóját és ezen ünnepi alkalomból méltán büszkélkedhet gazdag történelmével, páratlan kulturális örökségével. Az elmúlt évtizedek sikereinek köszönhetően Zirc a mai napig őrzi és ápolja azokat az értékeket, amelyek különlegessé teszik.

A városban, a barokk kistemplom mellett található Királyi Udvarház romjai történelmi jelentőségükkel emelik Zircet a figyelem középpontjába. A X. századi fatemplom, amely egykor itt állt, a Közép-európai kereszténység egyik első építménye volt, valamint I. András király itt hunyt el az általa alapított udvarházban.

Zirc kulturális és természeti adottságai is figyelemre méltóak. A város különféle programokat és csomagajánlatokat kínál az ide látogatóknak, amelyeket nagyon jól összefoglal a ZIRC-képlet:

Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház = 4 gyűjtemény, 1 élménytér a Bakonytól a tundráig, 1 látványraktár, 5 kézműves alkotóműhely, 1 múzeumi kávézó terasszal, 1 múzeumi bolt számos helyi termékkel, 500 m2 tudás, Regulyversum Az Év Kiállítása 2022 + Zirci Ciszterci Apátság = 850 év kultúra, 1 barokk bazilika, 1000 év történelem, 65 000 kötetnyi könyv, 300 antikva és 70 ősnyomtatvány, 1 faragásokkal és intarziával díszített műemlékkönyvtár, 1 rendtörténeti kiállítás, 2 orgona, 2 Maulbertsch festmény, 1 Királyterem, 1 Vöröstorony 146 vörösmárvány lépcsővel + 1 sörház az apátsági udvarán + Apátsági Manufaktúra = 7-féle apátsági kézműves sör, 300 éves tradíció alapján, 6-féle sörkostoló csapról, 1-féle palackból + MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma = 50 éve a Bakony szolgálatában, 4000 km2-nyi bakonyi táj természeti képe, 2 mamutcsontváz, 600 literes akvárium a Bakony halaival, 4 állandó kiállítás, 500 000 darabból álló gyűjtemény, 6 őskoponya + Zirci Ciszterci Arborétum = 180 000 nm2, 600 féle zöldellő fa-és cserjefaj, 300 éves söröstó, 400 éves kocsányos tölgy, 400 m hosszú híres hársfasor, 1 különleges, 170 éves jurányi hárs, 1 gumiszerű kérgű amuri parásfa + Agrárműszaki Emlékek Gyűjteménye = 11 kézi, gépi cséplőeszköz, magtisztító, 14 szecskavágó, terménydaráló, répadaráló, 9 stabil és magajáró erőgép, 15 gépmakett, 1 bognár-és  kovácsműhely teljes felszerelése, számos szabadtéren kiállított önjáró erőgép és mezőgazdasági munkagép + 47.3 km2-nyi város a Bakony ölelésében, 100 féle kirándulási és túralehetőség gyalog, kerékpárral, lovon, egyénileg vagy vezetett formában, 6600 élet -kávézók, éttermek, kültéri műalkotások, helyi termelői piac, 1,5 milliárd kilogramm oxigén, 10 óra csend, 0 stressz, 0 rohanás, azaz Zirc = a város, ahol rácsodálkozol a világra, a város, ami csupa meglepetés a város, ahol kétszer annyi az idő, a város, ahol átélhető a múlt, a város, ahol élvezhető a jelen, a város, ami hétköznapi és mégis különleges  + 4000 km2 Bakony, vagyis Zirc = rengeteg idő, rengeteg szépség, rengeteg csend, rengeteg múlt, rengeteg szabadság szorozva az állandó jelennel. Mindösszesen: ZIRC = több, mint egy nap színtiszta élmény a Bakony rengetegében

A „Megoldottuk a Zirc-képletet!” csomagajánlat interaktív történelmi kalandozásokat, természeti túrákat, kulturális programokat és oktatási élményeket biztosít a diákok számára, hogy mélyebben megismerhessék Zirc értékeit.

Látogasson el Zircre és fedezze fel ezt a lenyűgöző várost, amely büszkén őrzi történelmét és kulturális gazdagságát. A város hivatalos turisztikai weboldalán további információkat találhat a programokról és a csomagajánlatokról magyar és angol nyelven.

www.turizmus.zirc.hu, www.turizmus.hu/en

About Author

Oszd meg, ha tetszett:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ezek is tetszhetnek még

Iratkozz fel a Balatonneked hírlevélre!