Aliga Liget lesz a Club Aligából?

A balatoni régió legnagyobb fejlesztése zajlik jelenleg a néhai Club Aliga területén. A fejlesztő cég ügyvezetője a portfolio.hu-nak mesélt a nagyszabású kivitelezésről.

Vállalatunk balatonvilágosi vízparti fejlesztésében olyan vízparti rekreációs parkot hozunk létre, amelyben a vízi és szárazföldi szabadtéri sportoké, a gasztronómiáé és a kulturális élményeké a főszerep. A fejlesztés egyik központi eleme a jelenlegi strand, amely a jövőben is látogatható lesz a nagyközönség számára.

– árulta el a portfolio.hu-nak Budvári Róbert.

Kifejtette: a helyi lakosok és nyaralótulajdonosok a továbbiakban is a korábbi kondíciókkal használhatják a strandot. Nincs, és nem is volt szándékukban elzárni a fürdőzők elől a strandot. Minden ezzel kapcsolatos híresztelés csupán hangulatkeltés. A Club Aliga névhasználat arra a sztereotípiára utalt, melyben a terület csak egy bizonyos kör számára elérhető. Éppen ezért a hely adottságaira, nyitottságára utalva terveink szerint a jövőben az üdülőközpont Aliga Liget néven várja az idelátogatókat.

Beszélt arról is, hogy sem a beépítési mutatók, sem pedig a magassági mutatók terén nem terveznek élni a rendelet nyújtotta lehetőségekkel. A beruházás négy meghatározó elemből áll, amelyek a jelenlegi Club Aliga területét egy szezonális kihasználtságú létesítményből, egy egész évben működő komplexummá változtatják majd.

Célunk, hogy integráljuk a partszakaszt Balatonvilágoshoz. A létrejövő munkahelyek pedig stabil megélhetést biztosítanak majd az itt élőknek és jelentős adóbevételeket is generálnak majd Balatonvilágosnak. Hisszük, hogy a fejlesztés a Balaton déli kapujává emeli ezt a páratlan somogyi települést.

– tette hozzá az ügyvezető. Beszélt arró is, hogy a fejlesztés központi eleme az úgynevezett Agora. Cél, hogy létrehozzanak egy központi közösségi teret, amelyhez különböző retail- és gasztro funkciók kapcsolódnak: étterem, kávézó, bár, borszaküzlet, szuvenírbolt és hajósszaküzlet, egészségügyi funkcióval kiegészítve. A kertmozi épületét megtartva, azt felújítva alakítanák át egy nagyjából 500 férőhelyes, multifunkcionális szabadtéri kulturális rendezvényhelyszínné. Terveik szerint egy olyan szabadtéri központot alakítunk ki, amely egyaránt alkalmas a szezonban állandó nappali és esti kulturális programok megrendezésére.

Ugyancsak anyavállalatuk projektje a magaspart felett megépülő 104 szobás szálloda, amelyhez kapcsolódik egy 58 apartmanházból álló resort is. A komplexumban egy 450 négyzetméteres étterem és kávézó is helyet kap, ami egyszerre 250 főt tud majd kiszolgálni. A partszakasz nyugati részén pedig lakóingatlanokat hoznak létre.

A fejlesztést megvalósító PRO-MOT Hungária Kft. közvetett többségi tulajdonosának, az Appeninn Nyrt.-nek – a működési formájából adódóan – szigorú európai uniós rendelkezéseknek, jogszabályi feltételeknek kell megfelelnie olyan információk tekintetében, amelyek alkalmasak lehetnek az anyavállalat részvényeinek értékének befolyásolására. A Balatonvilágos Község Önkormányzatával történt előkészítő egyeztetéseken elhangzott egyes információk is ilyen információnak minősültek akkor. A tárgyalások bizonyos részleteinek idő előtti nyilvánosságra kerülése alkalmas lett volna a részvények árfolyamának befolyásolásra, ezért volt szükség az információk bennfentes kezelésére.

Emlékeztetett: az elmúlt időszakban két ízben is kikérték a balatonvilágosi emberek véleményét a fejlesztéssel kapcsolatban, a Club Aliga honlapján elérhető online kérdőíven keresztül. A beérkezett több mint 300 visszajelzés azt mutatta, hogy az emberek támogatják a fejlesztési elképzeléseket, és komoly igény mutatkozik arra, hogy a Club Aliga szolgáltatásai tovább bővüljenek a köz számára is elérhető, magas minőségű kereskedelmi-, vendéglátó- és szórakoztató funkciójú létesítményekkel. Az új funkciók létrehozása pedig munkahelyeket is teremt, így visszacsábíthatja a településre a fiatalokat, akik álláslehetőségek híján Székesfehérváron és más nagyvárosokban próbálnak egzisztenciát építeni. A fejlesztés emellett a helyi vállalkozásokra is pozitívan hat, hiszen egy ekkora beruházás köré komoly szolgáltatási háló szükséges, amely jelenleg nem áll rendelkezésre, valamint a gazdaság szezonalitását is kiegyenlíti.

A kikötő fejlesztése és az Agora projekt több mint 7 milliárd forintból valósulhat meg, amelyből kétmilliárd forintot a Kisfaludy program nyertes pályázatának köszönhetően használhat fel társaságunk. Az Agora a település főterének funkcióját is hivatott betölteni a hozzá kapcsolódó látványlifttel és a multifunkcionális kulturális központtal. Ebbe természetesen a komplexumot kiszolgáló úthálózat fejlesztése, a parkolók kialakítása is beletartozik. A szálloda bekerülési költségei a jelenlegi információim szerint a fenti összeg többszörösét teszi ki. Természetesen, mint minden fejlesztésnél, körülmények vagy a tervek módosulásával a költségek is változhatnak. Egy ilyen volumenű beruházásnál a fejlesztőknek fel kell készülnie ezekre a helyzetekre is. Úgy gondoljuk, hogy a projekt össztársadalmi haszna jelentős, hiszen a projektnek köszönhetően úgy adhatjuk vissza az évtizedekig elzárt, majd elhanyagolt területet a magyar embereknek, hogy az hosszú távon is fenntartható, egész évben használható turisztikai érték maradjon.

– zárta gondolatait Budvári Róbert.

Forrás: portfolio.hu
Fotó: Facebook / Városi Gorillák

About Author

Oszd meg, ha tetszett:

Ezek is tetszhetnek még

Iratkozz fel a Balatonneked hírlevélre!