Újjászületik a Balaton egyik kiemelkedő kulturális öröksége

A fejlesztés fő célja a páratlan műemlékegyüttes hosszú távú megvédése és újabb attrakciók létrehozása.

A Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft. és a Dunántúli Magasépítő Kft. kivitelezi a szántódpusztai majorság fejlesztésének első ütemét. A közbeszerzési adatok szerint a nyertesek 1,5 milliárd forintos szerződéses értéken végzik el a beruházást.

Az MTI korábbi híre szerint a szántódpuszati majorság mintegy 30 épületből álló, kimagasló épített öröksége hazánknak.A 18. században létrejött, eredeti állapotban megőrzött, majorsági műemlékegyüttes 1986-ban építészeti nívódíjat, 1994-ben Europa Nostra díjat nyert, és jó ideje felújításra szorul.

Termelői piac, játszótér és teázókert is létesül

A fejlesztések fő célja a páratlan kulturális örökség hosszú távú megvédése, illetve újabb attrakciók létrehozása, fél-egynapos programlehetőséget nyújtva a dél-balatoni térségben.

A projektben múzeumi kiállítótér és élménypark létesül modern digitális technológiák alkalmazásával. Lehetőség nyílik egyes bemutatott tevékenységek kipróbálására és az így előállított termékeket megvásárlására.

A fejlesztések lehetővé teszik kisebb fesztiválok, tematikus rendezvények, egyebek közt lovas programok lebonyolítását is.

A most megjelent közbeszerzés szerint a projekt 31 alrészből áll, a kiírás részletezi az egyes épületek és építmények felújítását. A szövegből kiderül, a régi csárda épület új funkciókat kap, és előtte lesz kialakítva a termelői piac. Felújításra kerül a lovas pálya kiszolgáló részeivel együtt, és a karám építmény is. Mindezek mellett egy tematikus játszótér is készül és egy teázókert is.

Forrás: magyarepitok.hu – Hegedűs Gergely
Kiemelt kép: szallas.hu

About Author

Oszd meg, ha tetszett:

Ezek is tetszhetnek még

Iratkozz fel a Balatonneked hírlevélre!