4 tipp, hogy mit csinálj a Balatonnál karantén időszakban

4 tipp, hogy mit csinálj a Balatonnál karantén időszakban

Bár még február van, de egyre hosszabbak a nappalok és a tél sem tervez már komolyabban betörni, így a több hónapnyi bezártság után már tényleg mindenki vágyakozik a ki a szabadba. A korlátozások miatt sajnos zárva tartanak a múzeumok, attrakciók, kiállítások, nincsenek rendezvények és a vendéglátóhelyek is csak elvitelre tarthatnak nyitva. Ilyen körülmények között csak a természetjárás, parton sétálás vagy otthoni programok jöhetnek szóba. Szerencsére a Balatonnál igen változatos a természeti környezet, így nem muszáj a négy fal között tölteni minden időnket.
 

Járj végig egy tanösvényt!

Ha nemcsak úgy céltalalnul szeretnél barangolni az erdőben, érdemes keresni egy kiépített tanösvényt, ami egy kiépített, információkkal ellátott bemutató útvonal egy olyan területen, ahol valamilyen természeti érték vagy geológiai érdekesség kerül bemutatásra. A tanösvények jele a T jelzés, több állomással rendelkeznek, minden állomáson információs táblával.
Az egyik legizgalmasabb tanösvény a Balaton északi partján, a Mencshely község mellett található 2 km hosszú Vulkán-tanösvény, mely a a Halom-hegy kialudt vulkáni kúpjának történetét, geológiai sajátosságait és élővilágát mutatja be. A tanösvény végén a Kossuth kilátó vár benneteket, melynek tetejéről nemcsak a balatoni panorámát csodálhatjátok meg, de a közelben kibányászott kövekből kirakott, hatalmas Balaton-térképet is. Ezt a térképet érdemes közelebbről is megvizsgálni, hiszen tanúhegyeket és a környező egyéb hegyeket is kirakták köré, így végre memorizálhatod az összes balatoni tanúhegy nevét.

Keress geoládákat!

Még soha nem próbáltad ki a geocachinget, vagyis a geoládázást? Akkor itt az ideje! Miről szól a geoládázás? Tulajdonképpen kincskereséssel egybekötött természetjárás, melynek során útleírás és koordináták segítségével felkeresel egy természeti látnivalót, ahol elrejtettek egy kis dobozt. A ládában található egy jelszó, amit jegyezz fel és a regisztrálhatod a geocahing.hu oldalon. Nem kötelező, csak ha szeretnél hivatalosan is részt venni a játékban. Ezen az oldalon megtalálsz minden információt a geoládázásról illetve a Magyarországon elrejtett összes ládáról.
A dobozkába dobozba gyakran tesznek a geoládázók valami apróságot, amit elvihetsz, ha szeretnél, de mindenképpen tegyél bele helyette valamit!Fontos, hogy a láda nem mindig tartalmaz apróságot, vannak virtuális ládák vagy olyan rejtések, amik csak jelszót tartalmaznak.

Menj fel egy olyan kilátóba, ahol még nem jártál!

Megnézted már a balatoni panorámát a legismertebb kilátókból? Talán itt az ideje, hogy kevésbé ismert kilátót mássz meg. Több, mint 30 helyszín közül választhatsz, a tó látványa mindenhonnan megunhatatlan. Extra tippünk a balatonakarattyai Magaspart, ami nemcsak fantasztikus kilátópont, de kellemes sétahelyszín is!

Vegyél elvitelre ételt és fogyaszd el egy parti padon

Nagyon sok vendéglátó egység működik a mostani rendkívüli helyzetben is, azon csak elvitelre árusíthatnak. Ha szeretnél fogyasztani, igényel némi előregondolkodást, érdemes először telefonon leadni a rendelést a kívánt helyen, így biztosan nem maradsz finom falatok nélkül és ráadásul várakoznod sem kell. Ha megvan a zsákmány, már csak balatonparti padot kell találnod, ahol elfogyaszthatod.

About Author

Oszd meg, ha tetszett:

Ezek is tetszhetnek még

Iratkozz fel a Balatonneked hírlevélre!